TECHNICAL OBEDIENCE

K9®

“Martijn Verhaegen richtte in april 2002 ‘Nuyvilaq’ op samen met zijn vrouw Angelique. Nuyvilaq betekent in de Eskimo taal ‘van niks bang’. Na bijna 20 jaar aan de sledehondensport te doen met hun Raszuivere Siberian Husky’s was het wel genoeg en ging er een nieuwe fase in voor het team Nuyvilaq namelijk geen vernieuwing meer van het team, met de honden die we hebben blijven we uiteraard wel actief tot het moment dat ze niet meer kunnen en/of willen.
 

In 2015 werd er een Hollandse Herder toegevoegd aan de roedel genaamd Xtreme waar Martijn zijn passie volledig naar toeging en heeft al zijn ervaring in verschillende hondensporten gebundeld in zijn eigen trainingsprogramma Technical Obedience K9 ®.

 

Martijn zijn theorie gaat over controle hebben en niet alleen over het hebben van een gehoorzame hond, je moet controle krijgen over meerdere gedragingen. Alleen door in de geest van de hond te komen en te begrijpen hoe hij denkt, kunt u de perfecte controle bereiken. Technical Obedience K9 ® is in te zetten in de meeste hondensporten.

Anno 2017 is achter de naam Nuyvilaq toegevoegd ‘Working Dogs’ omdat Nuyvilaq meer is dan alleen sledehondensport, inmiddels zijn we in meerdere takken van sport actief.

Martijn traint en geeft les op vooral de positieve manier, dat werkt 9 van de 10 keer het beste voor elke hond, heel soms is iets niet alleen maar positief, soms moet je nou eenmaal corrigeren, dit gebeurt altijd door middel van een stemverheffing en nooit door bv te slaan en/of te schoppen.

 

Ook het gebruik van stroombanden, wurgkettingen en pinnenbanden zullen nooit gebruikt worden bij Nuyvilaq Working Dogs.
 

Om absolute controle over u hond tot stand te brengen, moet u de trainingsmethode begrijpen en uiteindelijk beheersen. In ons NWD (Nuyvilaq Working Dogs) Technical Obedience K9 ® programma zullen we elke stap in theorie en praktijk toepassen.

Martijn Verhaegen met zijn hond Xtreme o

TRAIN DE WILDHEID IN EEN HOND ZONDER ZIJN WARE AARD EN GEEST TE DODEN

In een relatie tussen mens en hond ben je de alfa, en dat is belangrijk omdat ze op je vertrouwen voor bescherming en begeleiding. " In ons  Technical Obedience K9 ® programma staat plezier op één dus trainen wij niet met stroombanden of prikbanden alles wordt beloond met een balletje of koekje, hierdoor krijgt u een betrouwbare hond die graag voor u wil werken echter moet de hond ook leren wat verkeerd is en dat leren wij door met stem tonen de hond te corrigeren.


Honden zijn actieve wezens die met beweging spreken, Door zelf geen statische houding aan te nemen maar door actief mee te doen met de hond is plezier voor twee verzekerd en haal je het beste resultaat uit de hond. Dus het Technical Obedience K9 ® programma is een actief programma voor de actieve baasjes!


"Honden willen graag een doel hebben, ze willen hun baas behagen maar bovenal willen ze echt jouw liefde en genegenheid"
Het ware doel van Technical Obedience K9 ® is niet alleen om absolute controle over het gedrag van uw hond onder de knie te krijgen, maar eerder om te bepalen hoe uw hond over de wereld denkt en hem waarneemt.
Daardoor kunt u de hond meer zelfstandig laten denken en werken op een positieve manier. De hond moet voor u willen werken.

 
Controle hebben gaat niet alleen over het hebben van een gehoorzame hond, je moet controle krijgen over meerdere gedragingen. Alleen door in de geest van de hond te komen en te begrijpen hoe hij denkt, kunt u de perfecte controle bereiken. De meeste honden beheersen hun handlers, Het is tijd om de rollen om te draaien met Technical Obedience ®


Klik hier voor meer informatie over de privélessen die wij geven.

XTREME

WIST U OOK DAT XTREME EEN SUPER DEMONSTRATIE KAN GEVEN?

Onze demonstratie hond is Xtreme die wij hebben opgeleid als waak en verdedigingshond. Xtreme is een kruising van vader Mechelse Herder en moeder Hollandse Herder. Xtreme is een heel energiek, vrolijk mannetje maar laat zeker het kaas niet van zijn brood eten.

Met Xtreme wordt elke dag getraind, er wordt geen vast programma gevolgd op een hondenschool of vereniging waardoor hij van alle markten thuis is, hij vindt ook alles even leuk als hij maar met je samen kan werken. Technical Obedience ® hebben wij dankzij Xtreme ontwikkeld op het hoogste niveau.

Bij Nuyvilaq Working Dogs staat plezier op één dus trainen wij niet met stroombanden of prikbanden alles wordt beloond met een balletje of koekje, hierdoor is Xtreme een betrouwbare hond die graag voor ons wil werken in elke situatie.
Natuurlijk doet Xtreme ook wel eens iets wat je niet wil, het is en blijft een hond en geen robot, dit wordt enkel en alleen door stemverheffingen gecorrigeerd.

 

Xtreme wordt vaak gezien als de clown van de Nuyvilaq clan met heel veel kunstjes maar hij wordt wel degelijk regelmatig getraind om te bijten en bij ons thuis te waken.

Het leukste om te doen vindt Xtreme speuren en ook dit doen wij op verschillende plaatsen en op verschillende manieren.

Met Xtreme staan wij regelmatig op evenementen met onze demo Technical Obedience ® Heeft u interesse in een unieke demo dan kunt u hier meer lezen over de mogelijkheden.

TECHNICAL OBEDIENCE K9

GEHOORZAAMHEIDS TRAINING LEUK EN LONEND MAKEN

Gehoorzaamheidstraining leuk en lonend maken, is de sleutel tot betrouwbare prestaties.

 

Gehoorzaamheid is een woord dat veel hondeneigenaren niet willen horen en een oefening die veel honden vermijden. Daar zijn een aantal redenen voor. Het woordenboek definieert gehoorzaamheid als 'onderwerping aan de terughoudendheid of het bevel van autoriteit'. Met die definitie in gedachten kan het woord gehoorzaamheid dwangmatig of veeleisend klinken. Als een hondeneigenaar de definitie tot het uiterste voert, kan gehoorzaamheidstraining negatief worden voor zowel de hond als de geleider.

BESTRIJDING VAN NEGATIEVE PERCEPTIES

Een beter woord om te gebruiken in plaats van gehoorzaamheid is 'controle'. Lange, dwangmatige oefeningen, slechte timing van correcties of beloningen, gereglementeerde oefeningen en te veel gehoorzaamheid in de groep kunnen ertoe leiden dat de hond en de hondeneigenaar een hekel hebben aan gehoorzaamheidstraining. Een andere negatieve perceptie is dat gehoorzaamheidstraining de drive van de hond onderdrukt. Onderdrukking van de aandrijving kan optreden wanneer oefeningen verkeerd worden uitgevoerd en de hond in de war raakt over wat van hem wordt verwacht. Bijwerkingen van honden kunnen ook het gevolg zijn van negatieve gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in combinatie met andere oefeningen of omgevingen. Met andere woorden, de hond associeert gehoorzaamheid met negatieve ervaringen zoals over correctie.

Het gebrek aan evenwicht in gehoorzaamheidstraining tussen dwang en motivatie heeft veel hondenteams vernietigd. Dat kan gebeuren wanneer hondeneigenaren gefrustreerd raken en hun irritatie op de hond afnemen. De hondeneigenaar geeft de hond de schuld terwijl ze in werkelijkheid niet begrepen waarom de hond zich niet gedroeg zoals ze dachten dat hij zou moeten.

Wat we ons soms niet realiseren, is dat gehoorzaamheidstraining, mits correct uitgevoerd, de basis legt voor bijna al het andere dat we doen, inclusief agressiewerk. Bovendien kan gehoorzaamheidstraining de band tussen hondeneigenaar en hond als geen andere oefening versterken, mits deze op de juiste manier wordt uitgevoerd. We beheersen de omgeving en het gedrag van de hond door gebruik te maken van de natuurwetten en de wetten van leren om in onze behoeften te voorzien.

Het conditioneren en onderhouden van gehoorzaamheid moet worden afgewogen tegen positieve en negatieve ervaringen voor de hond. Dat evenwicht staat bekend als operante conditionering.

CONCEPTEN EN METHODEN

Concepten zijn hoe honden leren. Methoden zijn de middelen waarmee wij als hondeneigenaren concepten toepassen. Het meest effectieve concept om honden gehoorzaamheid te leren is operante conditionering. Operante conditionering omvat positieve en negatieve bekrachtiging en positieve en negatieve straffen. Als de hond bijvoorbeeld op commando “zit”, krijgt hij zijn speeltje (positieve bekrachtiging). Als hij op commando "zit", vermijdt hij ook een correctie (negatieve bekrachtiging). Als de hond niet op commando "zit", krijgt hij een correctie met stem in ons geval het woord NEE. Als hij niet 'zit', krijgt hij ook zijn speeltje/ beloning niet (negatieve straf). Operante conditionering vermindert het ongepaste gedrag van de hond of verhoogt het juiste gedrag.

 

De meeste hondeneigenaren hebben methoden geleerd om elementaire gehoorzaamheidsoefeningen uit te voeren, maar begrijpen misschien niet waarom de methoden werken. Het is belangrijk om te weten waarom ze werken en wat de concepten erachter zijn, zodat u als hondeneigenaar bij het introduceren van geavanceerde oefeningen bekende methoden kunt toepassen of nieuwe kunt bedenken, afhankelijk van de hond of het individuele doel. Elke hond heeft een specifieke drempel voor bepaalde beloningen of correcties. Door concepten en methoden te begrijpen, kunt u de training gemakkelijk aanpassen aan de individuele hond.

TIJD IS ALLES

Of de hond nu wordt beloond of gecorrigeerd, timing is alles. De beloning moet precies op het moment komen dat de hond het gedrag vertoont waarnaar de geleider op zoek is. Hetzelfde principe wordt toegepast op een correctie. De hond moet begrijpen waar zijn voordeel en nadeel liggen. Hij zal dat alleen begrijpen als de beloning of correctie precies op het moment komt waarop het gedrag wordt vertoond.

VAARDIGHEIDS OF SCENARIO TRAINING

Op bekwaamheid gebaseerde training is in wezen in het voordeel van de hond. Het behouden van geconditioneerd gedrag of het oplossen van problemen wordt beschouwd als vaardigheids gebaseerde training. Op scenario's gebaseerde training komt beide hondeneigenaren ten goede, omdat het bestaat uit het opzetten van realistische oefeningen, vergelijkbaar met scenario's die de hondeneigenaar op straat kan ervaren.

CONTROLE EN PRECISIE

Bij zowel vaardigheids- als scenario-gebaseerde training kan gehoorzaamheid vanuit twee perspectieven worden bekeken. De eerste is de basiscontrole van uw hond. De tweede is precisie. Nauwkeurige gehoorzaamheid kan bewegende en stationaire posities omvatten, maar het is nauwkeurig en nauwkeurig afgesteld. Een voorbeeld van precisietraining is wanneer de hond in precies hetzelfde tempo naar de geleider aan de voet komt, binnen enkele centimeters van de linkerkant van de geleider, zoals je misschien hebt gezien bij sporthondenwedstrijden. Basiscontrole zonder precisie kan worden gebruikt tijdens tactische bewegingen of scenario-achtige oefeningen. 

STAP VOOR STAP

Trainers en hondeneigenaren moeten doelen stellen voor gehoorzaamheidsoefeningen. Als we problemen hebben met een bepaalde beweging of gedrag, moeten we dat gedrag alleen aanpakken.

Ik zie hondeneigenaren vaak een hele routine van gehoorzaamheidsoefeningen doorlopen voordat de hond wordt beloond. Een voorbeeld daarvan is het volgen. Het hondenteam doorloopt de volledige cyclus van starten in een "zit" -positie, naast volgen met verschillende passen, vele bochten maken, stoppen, de hond laten "zitten" aan de zijde van de hondeneigenaar en vervolgens de hond belonen. Daar is niets mis mee als de hond vaardig is. Maar waarom zou u de hond niet loslaten en belonen wanneer hij een perfecte draai maakt of voor de eerste keer naar de hondeneigenaar kijkt, in plaats van nadat hij de hele gehoorzaamheidsroutine heeft voltooid?

Denk er eens over na: wanneer u de hond beloont nadat hij een hele routine heeft gevolgd door naast de hondeneigenaar te gaan zitten, waarvoor wordt hij dan beloond? Op basis van de leerwetten wordt hij beloond voor het 'zitten'. Om gehoorzaamheid meer lonend te maken voor de hond en de hondeneigenaar, verdeelt u de routine in afzonderlijke componenten of gedragsketens en voegt u ze alleen samen als dat nodig is. Wacht tot de hond bekwaam is geworden in een onderdeel van een oefening voordat u verder gaat met de volgende. Maak uw gehoorzaamheidssessies kort en krachtig.

 

Veel hondenscholen houden gehoorzaamheidssessies in een groep om honden te socialiseren of tijd te besparen. Gehoorzaamheid in een groep is misschien niet zo voordelig als het trainen van een privéles. Bij het werken met meerdere honden in gehoorzaamheidsoefeningen in groep, is het moeilijk voor de individuele hondeneigenaar om zijn of haar hond op de juiste tijd of plaats te belonen of te corrigeren. Als de hond bijvoorbeeld iets perfect doet en de hondeneigenaar het gedrag direct wil belonen door de hond los te laten en de bal over het veld te gooien, heeft de hondeneigenaar daar niet de vrijheid voor tijdens de gehoorzaamheidstraining in groep. Individuele gehoorzaamheid geeft veel meer vrijheid om elke hond te trainen op basis van zijn specifieke behoeften. Dit is dus ook de rede waarom wij alleen privélessen geven.

MENTALE BENADERING

Gehoorzaamheid moet gaan over kwaliteit, niet over kwantiteit. Als er geen evenwicht bestaat tussen de juiste doses correcties en beloningen, zal het team lijden. Als, op een schaal van één tot 10, een correctie gelijk is aan een zes in de geest van de hond, moet de lof of beloning wanneer de hond het gedrag correct uitvoert groter zijn dan de correctie - een acht of een negen.

Het gebruik van specifieke doelen, gezonde concepten, nauwkeurige timing en de juiste balans, en het kort en krachtig houden van dingen, zal gehoorzaamheidstraining leuk maken voor zowel hond als hondeneigenaar. Bekijk training altijd vanuit het perspectief van de hond. Dat perspectief zal op zijn beurt een solide basis leggen voor alles wat je doet als een K-9-team.