NUYVILAQ WORKING DOGS

SLEDEHONDEN

Zoals iedere Nederlander weet, valt er 's winters hier weinig tot geen sneeuw.  
Toch zijn er in Nederland ongeveer 200 sledehonden teams actief. Hier word getraind met karren. Dit zijn speciale karren die meestal zelf gebouwd worden, maar ook in de handel verkrijgbaar zijn. Het enige verschil met een slee, is dat er in plaats van zogenaamde runners, wielen onder zitten en iets zwaarder maar beter bestuurbaar zijn. In het begin van het seizoen worden er ook enkele karrenwedstrijden gehouden. Dit is vooral om de mushers (menners) te laten zien of ze met hun trainingen op de goede weg zijn, of bijvoorbeeld jonge honden de stress goed aan kunnen. Van januari tot en met maart zijn er veel Nederlands teams in de sneeuw te vinden door heel Europa.

Mushen


Mushen is dus heel simpel gezegd lopen voor een kar met sledehonden, degene die de kar bestuurd is de musher. Een husky mag 50 kilo trekken dus met 4 honden kan je 200 kilo laten trekken, dit is dus de kar en de musher zelf. Het is per hond heel erg verschillend maar meestal word de leeftijd van ongeveer 1 jaar aangehouden wanneer de hond voor de eerste keer ingespannen kan/mag worden. Dit ligt ook een beetje aan het seizoen, heb je aan het eind van het seizoen bv een hond van 9 maanden die zo goed als klaar is met groeien maar zeer zeker ook geestelijk kan die kleine stukjes mee. Meestal gaan dan eerst de volwassen honden en dan aan het eind mag de "pup" nog een klein stukje mee dan is de ergste energie er bij de oudere honden uit en kan de pup rustig leren wat het inhoud om de kar te trekken.


Ook de temperatuur is heel erg belangrijk, boven de 15 graden wordt er NIET gelopen met de honden, ga zelf maar is met 15 graden een marathon in je bontjas lopen dan zul je zien dat dit geen pretje is. Maar ook een hele hoge luchtvochtigheid is niet goed, als die te hoog is zal er dus ook niet gelopen worden.
Om je honden te trainen heb je een bos nodig, op asfalt lopen is niet goed, ten eerste voor de kussentjes van de honden niet maar asfalt veert niet mee en dus krijgen de schouders veel te veel te verduren wat blessures kan opleveren. De meeste gemeentes werken met vergunningen, wil je dus trainen in een bepaald bos zul je naar de gemeente moeten om een vergunning aan te vragen.


​De eerste trainingen in een seizoen ben je langer bezig om alles in te pakken en klaar te zetten dan dat je daadwerkelijk loopt, onze eerste ritjes zijn maar 10 minuten en dat word zo steeds verder uitgebouwd tot ze uiteindelijk het aantal km bereiken wat wij willen en kunnen lopen met onze honden.
Laten we de handler ook niet vergeten, deze is haast onmisbaar die zorgt dat de honden in goede gezondheid zijn, dat ze hun tuig aankrijgen en op de juiste plek ingespannen worden, die zorgt dat er water en wat lekkers klaar staat als ze terug komen, doet de tuigen weer uit, ruimt alles ook weer op, dicht eventuele gaten die ze gegraven hebben en eventuele ontlasting word opgeruimd.


​De honden worden per 2 ingespannen dat kan variëren van 2 honden tot 20 honden, De voorste twee honden zijn de leidhonden, de twee daarachter zijn de swinghonden, de achterste twee zijn de wheelers. De honden daartussen zijn de teamhonden, ofwel de motor van je team. De leidhonden brengen jou en jouw team rond, de swinghonden helpen de leidhonden, vaak zijn dit leidhonden in opleiding.

LEIDHONDEN ZIJN JOUW

GAS PENDAAL, REM, STUUR EN OGEN

 
 

Leidhonden


Je Ieidhond is meestal een hond waar je meeste tijd aan besteedt, die jou als baas ziet en die naar jou luistert.
Als je een leidhond wilt kopen, onthoud dan dat niet alle leidhonden voor iedereen leidhond willen zijn. Vraag je af wat voor een leidhond je nodig hebt: een voor een vier-hondenteam of eentje die een open-team veilig over de trail brengt. Weet hij alle commando's of houdt hij alleen de lijn strak en volgt het ervaren team op het gevoel. Het is een must dat hij de trail kan volgen: stel je voor dat je een avondetappe hebt en je hoofdlamp valt uit, je ziet niets meer en moet voor 100 % op je leidhond kunnen vertrouwen.
Je Ieidhond hoeft niet per se een grote hond te zijn of verschrikkelijk snel, als hij (of zij) het maar geestelijk aankan om voor het team te staan en de lijn strak te houden. Hij moet voor zichzelf kunnen denken; wanneer jij er niet zeker van bent, moet hij de goede trail kunnen vinden. Ais je Ieidhond aan het werk is, geef je alleen commando's en houd je geen hele verhalen en vergeet je natuurlijk niet hem af en toe te prijzen.
Hij zal een tevreden hond zijn, leergierig en altijd bereid jou te plezieren. Als je je eigen leidhond traint, zorg er dan voor dat er een sterke vertrouwensband tussen jou en je hond ontstaat. Leer eerst je hond kennen voordat je met hem gaat trainen.


Swingdog
 

Een swingdog is meestal ook een goede leidhond !
Deze honden kunnen een reserve-leidhond zijn voor het geval dat je leidhond moe of geblesseerd raakt. Het kunnen soms commando- leiders zijn als je geluk hebt. Bij grote teams als op de Iditarod en op 500 mijls-wedstrijden zijn de eerste drie koppels vaak leidhonden. De swinghonden zijn de hulpen van de leidhonden om het tempo vast te houden, en bij een zes-hondenteam moeten ze vaak ook sterk zijn. Bij teams van acht en meer honden moeten ze vaak de leidhonden helpen met het nemen van bochten. Meestal zijn swinghonden de snellere en enthousiasten honden of jonge leidhonden in opleiding. Regelmatig wisselen wij de leidhonden met de swinghonden om zo de leidhonden af en toe rust te geven in hun hoofd.


Wheeldog


Oftewel de grote sterkste honden.
De wheelers zijn de sterkste (niet altijd de grootste en snelste) honden. Wheelers moeten de klappen van de slee opvangen, je van bomen weghouden en de slee de bocht om trekken. 
Je moet uitkijken dat je met je kar of slee niet tegen of over de wheelers heen gaat; je kan ze gemakkelijk bezeren. Je moet constant in de gaten houden dat je treklijn niet verslapt. De wheelers vangen alle klappen van de slee op van de eerste "Hike" tot de laatste "Whoa", wees dus zuinig op ze. Kijk dus goed uit dat je niet tegen hun poten aanrijdt, want dan blijven ze in het vervolg achterom kijken wat hun volgt omdat ze het dan niet meer vertrouwen. Dat brengt een hoop onnodige stress met zich mee. Onze vaste wheeler is Arrow die heeft veel kracht en kan de klappen van de kar / slee goed opvangen is nooit ziek en blijf altijd doorgaan. 


De wedstrijden
 

De meeste komen vrijdagmiddag aan, krijgen een plek toegewezen en gaan alles in orde maken. Ondertussen worden de honden ook goed verzorgd uiteraard. Als alles eenmaal op zijn plek staat ga je het terrein en eventueel de trail verkennen zodat je weet wat je te wachten staat de volgende dag. De mensen zelf slapen in een caravan, de meeste honden in de bus al hebben sommige ook een hond (of meerdere) in de caravan. S 'avonds worden meestal de karren en steps gecontroleerd of ze veilig genoeg zijn voor het aantal honden wat je ervoor wil zetten.

Als dat eenmaal gebeurt is volgt er meestal een mushermeeting, kan ook dat het zaterdagochtend is. Een mushermeeting houd in dat de wedstrijd leiding vertelt hoe de trail is en waar je op moet letten, ook krijg je dan je startnummer, die moet je zichtbaar dragen en ook krijg je een lijst waar je starttijd op staat.
Zaterdagochtend rond een uur of 9 begint de wedstrijd dan echt, iedereen loopt zijn rondje en meestal is de wedstrijd zelf om een uur of 2 wel afgelopen. De wedstrijdleiding gaat dan alle tijden noteren en s' avonds krijg je dan een nieuwe lijst waar de starttijd voor zondag op staat. Dit gaat op volgorde, de snelste van zaterdag zullen als eerste op zondag starten.


Zaterdagavond is er dan een mushermaaltijd, dan eten we met zijn allen in een tent of gebouw als die aanwezig is op locatie. De maaltijd wordt geheel verzorgd door de club.
Zondagochtend begint de wedstrijd dan weer, als deze klaar is gaat de wedstrijd leiding de definitieve uitslagen op papier zetten, rond een uur of 3, soms 4 is dan de prijsuitreiking, Hier zijn altijd een beker en een zak voer te winnen voor de eerste drie plaatsen in elke klasse.


Na de prijsuitreiking gaat iedereen zoetjes aan weer naar huis, de meeste moeten maandag gewoon weer werken en alles moet natuurlijk ook thuis weer opgeruimd worden, de caravan misschien weer naar de stalling enz enz.
Er is natuurlijk ook genoeg tijd tussendoor om gezellig met je medemushers te kletsen, meestal staan er wel standjes waar je wat spullen kan aanschaffen die aan vervanging toe zijn. Als het een beetje redelijk weer is staan de hondjes lekker aan de stake out al dan niet met een lekkere kluif en zitten de baasjes op de stoelen bij de caravans. De honden staan niet de hele dag aan de stake out omdat dit erg vermoeiend is, ze zien en horen zoveel dat ze niet echt kunnen uitrusten, daarom gaan ze van tijd tot tijd ook weer de bus in om lekker uit te rusten.

 
 
  • Facebook - grijze cirkel
  • YouTube - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel
  • TikTok
  • Twitter - grijze cirkel

2000 © Nuyvilaq Working Dogs

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now